Elematika – digitalno podržana nastava matematike - Virovitica

subota, 11. ožujka 2017.
09:00

Poštovani nastavnici matematike!

Pozivamo vas na predavanje i stručnu radionicu pod nazivom

„Elematika – digitalno podržana nastava matematike“

koja će se održati u sklopu ekipnog natjecanja iz matematike Rokovi matematičari, u organizaciji Udruge prirodoslovaca "Ω7"

u subotu, 11. ožujka 2017. u 9 sati 

u Gimnaziji Petra Preradovića
Trg bana Josipa Jelačića 16, 33000 Virovitica.

 

Predavanje pod naslovom „Elektronički udžbenici i digitalno podržana nastava matematike u srednjoj školi“ održat će prof. dr. sc. Neven Elezović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Sažetak:

  1. Elektronički udžbenici. Razvojem tehnologije mijenjaju se načini poučavanja i učenja matematike. Elektronski udžbenici postaju suvremeni analogon klasičnim, s dodatcima koje omogućava uporaba digitalne tehnologije. Mogu li i trebaju li elektronski udžbenici zamijeniti klasične?
  2. Digitalno podržana nastava matematike. Uporaba digitalne tehnologije od strane nastavnika u procesu poučavanja mnogo je kompleksniji problem. Pametnom uporabom te tehnologije nesumljivo se mogu olakšati mnogi procesi u nastavi. U ovom predavanju razmotrit ćemo prednosti i mane digitalne tehnologije i izložiti trenutno stanje, posebice uzevši u obzir nužnost promjena matematičkih kurikuluma. U tu svrhu pripremili smo nastavnički portal za pomoć u digitalno podržanoj nastavi. Cilj je stvoriti podršku nastavniku u svim fazama njegovog poučavanja:
  • stvaranje materijala za digitalnu prezentaciju gradiva iz postojećih udžbenika
  • metodičke upute za razradu pojedinih tema
  • mogućnost uključivanja bitnih pomoćnih programa i alata u prezentaciju tijekom nastavnog sata
  • digitalno podržana projektna nastava za odabrane teme
  • kreiranje baze zadataka ovisno o predviđenim ishodima znanja
  • omogućavanje svakom nastavniku da nadopunjuje digitalnu prezentaciju vlastitim materijalima
  • stvaranje alata za jednostavnu pripremu ispitnih materijala bilo iz ponuđene baze zadataka, bilo iz vlastitih tekstova.

Nakon predavanja slijedi radionica pod naslovom „Što sve može Elematika“ na kojoj će se sudionici i praktično upoznati s nastavničkim portalom Elematika  i uz stručnu pomoć naučiti upotrebljavati sve njegove mogućnosti. Radionica će se održati u učionici s 15-ak računala, no sudionici se mogu koristiti i svojim osobnim prijenosnim računalima ili tabletima.